Václav Polívka

Houslové kurzy Černošice 2018

15. – 16.12. 2018 ZUŠ Černošice, Střední 403

 

Alexander Shonert

Václav Polívka

 

Všechny lekce jsou otevřené. Nacvičené skladby lze zahrát na závěrečném koncertě, klavírní doprovod zajištěn, noty pro klavír nutno dodat. Lze se i věnovat pouze práci na technologii, nebo jen sledovat práci ostatních. Ke cvičení je k dispozici ZUŠ. Ubytování a stravování je možné zajistit.

 

Program:

15.12.

9:00 -11:00 seminář houslové technologie a intonace

11:00-13:00 master class Alexandera Shonerta – veřejná výuka

14:00 – 22:00 sólové lekce

16.12.

9:00 -11:00 seminář interpretace a improvizace

11:00 – 13:00 master class Alexandera Shonerta – veřejná výuka

14:00 – 18:00 sólové lekce

19:30 závěrečný koncert účastníků kurzů v ZUŠ

Kurzovné: 600 Kč/lekce pro aktivního účastníka, 200 Kč/den pro pasivního účastníka splatné nejpozději 15.12. 2018 hotově, případně na účet 1021008225/5500

 

Uzávěrka přihlášek: 14.12.2017 Vezmeme kohokoliv klidně i po začátku kurzu, když bude místo, ale když to tak udělají všichni, může se stát, že si mezitím naplánujeme jiný program – tak prosíme nějak přiměřeně.

 

Kontakt:

Václav Polívka – tel: 724 578 031, 605 720 158, e-mail: v.polivka@seznam.cz

č.účtu 1021008225/5500

 

Přihláška:

 

Jméno a kontakt:

Aktivní/pasivní:

Mám zájem o vystoupení na master class:

Mám zájem o vystoupení na koncertě:

Alexander Shonert – počet lekcí:

Václav Polívka – počet lekcí:

Skladby připravené na koncert:

Skladby, které chci studovat:

Jsem: začátečník/student/profesionál

 

Cokoliv dalšího, co by nás mohlo zajímat, případně nějaké dotazy lze doplnit a odeslat na v.polivka@seznam.cz pokud možno do 14.12.2018

Budeme se těšit! Alexander Shonert a Václav Polívka

 

 

 

Houslista a pedagog Alexander Shonert se narodil na Sibiři. Od roku 1999 žije a pracuje v Praze. Jako uznání za přínos české kultuře mu bylo v roce 2010 uděleno české občanství. Alexander Shonert vystupuje jako houslový sólista po celé Evropě i ve Spojených Státech. V roce 2014 A. Shonert vystoupil s dvouhodinovým recitálem před naplněným stojícím sálem v jedné z nejprestižnějších koncertních síní v USA v National Gallery of Art ve Washingtonu DC.

A. Shonert hraje nejen standardní houslovou klasiku, ale též provokativní, emocionálně bohaté,improvizované melodie v jedinečné interpretaci. a současně má odvahu, pustit se do spolupráce s umělci i z odlišných žánrů. Nabídne tak svým posluchačům přesah do zcela nových vjemů a zážitků.

Jeho životním krédem je: „Hra na housle je pouze jeden z prostředků k dosažení duchovní dokonalosti. Je to filosofie a životní styl“

Brilantní virtuozita, hluboká emocionalita a výrazná osobitost Alexandrova interpretačního stylu a jeho okouzlující improvizace si získaly uznání kritiků. V roce 2008 o něm Česká televize natočila a uvedla dokumentární film s názvem „Životní pouť houslového génia“.

Mistr Josef Suk v pořadu České televize „Z metropole“o Alexandru Shonertovi a jeho interpretaci skladeb A.Dvořáka říká : „Je to geniální kumštýř, Bohem nadaný. Byl jsem dojatý, protože můj slavný pradědeček si zasloužil, aby byl takto interpretován.“

Prestižní britský časopis The Strad napsal o Alexanderu Shonertovi: “Je obdivuhodné, že je ochoten využít své vlastní fenomenální hrací schopnosti, aby předvedl své teorie v praxi a své umění a odbornost otevřeně sdílel s kolegy a studenty velmi otevřenou formou.”

Kromě živých vystoupení se úspěšně věnuje také výuce. Je autorem originální výukové metody tzv. “The Shonert Technique”, která je založena na znalostech lidské psychologie, fyziologie a na práci s energií..

Alexander Shonert vede semináře a mistrovské kurzy na hudebních akademiích a konzervatořích jak v Evropě tak v USA. Jeho rady a vedení jsou vyhledávány studenty a absolventy Juilliardovy konzervatoře v New Yorku, Jacobsovy konzervatoře při Universitě v Bloomingtonu v Indianě, Hudební školy v Milwaukee, stejně jako studenty mnoha hudebně vzdělávacích institucí v České Republice, na Slovensku, v Rakousku, Kanadě, Španělsku, Itálii i Singapuru.

Shonert pracuje se svým studenty také pomocí unikátní online metody.Je autorem knih: “Advanced Violin Technique Vol. I” (Pokročilé houslové techniky) a “How to Master Firm Staccato Up and Down in 3 Lessons” (Jak zvládnout řadové staccato smyky nahoru a dolů ve třech lekcích).

Tyto knihy, stejně jako výuku hry na housle, je možné objednat na stránkách

www.shonertacademy.com

 

Václav Polívka (*1974) zahájil svou hudební dráhu v deseti letech jako člen Dětského pěveckého sboru Československého rozhlasu pod vedením sbormistra Čestmíra Staška,ve kterém nalezl uplatnění i jako houslista a hráč na bicí nástroje. Zde získal první zkušenosti s veřejným vystupováním i s natáčením pro rozhlas, televizi a film. Během svého studia na konzervatoři v Praze se věnoval slovenské lidové hudbě v souboru Limbora jako primáš vlastní cimbálové muziky. Spolupracoval rovněž s Laurychovým improvizačním divadlem.V letech 1995-2000 byl členem souboru Karmína. Zkušenosti s keltskou hudbou získal během svého půlročního vystupování se skupinou Irish Dew. Po konzervatoři studoval soukromě u prof. Bohumila Kotmela st. v Brně housle a u prof. Terezie Blumové a Pavly Zumrové zpěv – kontratenor.

 

Kromě četných pódií ve většině zemí Evropy vystupoval v USA (Kalifornie, Nevada, Utah), v Africe (Namibie, Jihoafrická republika) a Asii (Čína, Japonsko). Věnuje se též hře na violu, violu d’amore, fidulu, barokní housle, erhu, cink, trubku, zobcovou flétnu, malou harfu, klavír a varhany. Je členem Thuri ensemble, kapel Jagabab a Bakchus, zaměřené na hudbu gotiky a renesance, Cain Da Breth – akustický doom metal, zpívá ve sboru Pražští Pěvci, příležitostně spolupracuje s barokními soubory (Florea, Messa di Voce), symfonickými orchestry (Plzeňská, Karlovarská, Jihočeská, Královehradecká, Pardubická a Západočeská filharmonie), rockovými kapelami (Vepřové komety, Skrytý půvab byrokracie) a DJ (FaTech, MindGroove). Vyučoval housle na ZUŠ v Černošicích, kde působil i jako umělecký vedoucí souboru Pramínek a zakladatel a vedoucí Černošické komorní filharmonie. Učil též v mateřských a základních školách jako lektor Kroužků, vedl orchestr a hudební kurzy Arcibiskupského gymnázia, učil housle a violu v Offenbachu Frankfurtu nad Mohanem, je instruktorem kluzáku a mistrem České republiky v bezmotorové letecké akrobacii 2014.